Vår verksamhets grundare, Johannes Johansson, föddes den 26 maj 1821. År 1850 flyttade han med sin hustru till torpet Broholm, där han såg en möjlighet att öka familjens inkomst genom att tillverka pinnstolar av brandved han erhöll från gården Ruder. I den lilla stugan med två rum och kök fick hans barn tidigt hjälpa till med möbeltillverkningen genom att arbeta vid svarven på kvällar och helger. Johannes sålde sedan de färdiga möblerna, främst stolar, på lokala marknader i Hjo, Skövde, och Skara, med stor framgång. Tack vare det goda gensvaret från köparna kunde verksamheten växa, och så småningom flyttade Johannes både familj och produktion till Lillholmen – platsen där vår verksamhet fortfarande är baserad idag. Fastigheten var då betydligt mindre men rymde både familj och verkstad.
Under 1890-talets första hälft överlät Johannes verksamheten till sin svärson, Emanuel Andersson. Det är tack vare Emanuels noggranna bokföring som vi idag kan fastställa att SA Möbler AB har sina rötter i det industrialiserade år 1896. Emanuel styrde verksamheten med en säker hand och redan 1898 kunde han, tillsammans med fyra medarbetare, ta i bruk en helt ny fabrik som byggdes i direkt anslutning till familjens bostad. Huvudproduktionen bestod av femlådiga skrivbord i ek, men sortimentet inkluderade också andra möbler såsom herrbyråer, dokumentbyråer, sängar, linneskåp och matsalsmöbler. En intressant detalj från bokföringen 1897 är att Emanuel etablerade kontakt med en möbelhandlare i Stockholm, CJ Johansson, som köpte hela årsproduktionen. Försäljningen på 1355 svenska kronor försörjde hela fem familjer.
En betydande utgift var inköpet av maskiner, vilket tidigt ledde till att man bildade en så kallad bolagsverkstad där fyra fabriker delade på den maskinella utrustningen. Emanuel valde att samarbeta med Johan Andersson i Granelund, CG Johansson i Källsängen och Karl Fredrik Johansson på Nyelsborg. Till en början drevs maskinerna av fotogenmotorer, men 1913 fick man tillgång till elström via turbiner från den närliggande ån Tidan. Detta blev ett ämne för diskussion, särskilt när bönderna i Tibrotrakten körde sina tröskverk under sensommaren och strömbrist uppstod på grund av Tidans ibland låga vattenflöde. Verkstaden drevs av en elmotor och ett remverk som i sin tur drev de olika maskinerna fram till 1931, då man med stor glädje kunde övergå till en mer pålitlig och effektiv drift med en motor per maskin.
Samtidigt med denna tekniska utveckling byggdes 1915 en ladugård där man höll kreatur fram till 1932, då fokus återigen lades helt på möbelproduktionen. Redan 1934 omvandlades ladugården till en bonarverkstad.
Med tiden ansåg Emanuel att det var dags att lämna över verksamheten till nästa generation, vilket skedde 1937 när sonen Samuel Andersson tog över. Samuels initialer lever kvar i dagens företagsnamn, Samuel Anderssons Möbler. Med stor respekt för den tidigare generationens erfarenheter och kunskaper fortsatte Samuel att arbeta med samma produktsortiment men införde också innovativa förändringar, såsom att övergå till björk i matsalsmöblerna. Verksamhetens bostadsdel utökades betydligt 1939, och efter kriget genomfördes 1947 en omfattande utbyggnad av snickeriverkstaden, som också fick en källare med inbyggd värmepanna. Den numera egna maskinverkstaden utrustades med en fanerpress från Fjällman och kort därefter en valsputs från Bogesund i Ulricehamn. År 1959 tog Samuels söner, Folke och Harald Almestål, över verksamheten. Samma år påbörjades byggandet av en helt ny fabrik i tegel, som fortfarande finns kvar idag, om än kraftigt modifierad. Ytterligare utbyggnader genomfördes 1968 och 1974, och produktionen fokuserades alltmer på hemmöbler.
Kjell Hammar, som är vår nuvarande ägare och verkställande direktör, tog över verksamheten 1983 när företaget hade en omsättning på 7 miljoner och ungefär sju medarbetare. Med sin gedigna branschvana återupplivade Kjell inriktningen mot möbler för kontor och offentlig miljö. Hans första möbelserie, Samba, skapades hemma i tv-soffan under fotbolls-VM och blev snabbt en succé på marknaden tack vare sina dåtida kreativa och innovativa lösningar för en modern arbetsplats.
Med sitt starka teknikintresse insåg Kjell tidigt riskerna med belastningsskador vid IT-arbete. Redan 1978 byggde han sitt första höj- och sänkbara skrivbord hemma i garaget, med delar från vindrutetorkare och avloppsrör. Dock var marknaden ännu inte redo, eftersom datorer just börjat introduceras. Belastningsskadorna blev emellertid ett växande problem, och 1987 återlanserade Kjell sin vision om elektriskt höj- och sänkbara arbetsbord genom dotterbolaget SA Comfortable, som idag är en integrerad del av moderbolaget SA Möbler AB.
Tack vare de unika elborden ökade försäljningen kraftigt, och likt sina föregångare insåg Kjell 1989 att det återigen var dags för en utbyggnad. Denna gång fördubblades fabrikens yta till 9000 kvadratmeter från tidigare 4000. Den större fastigheten möjliggjorde också etableringen av en egen metallverkstad samt en tapetseraravdelning, vilka idag är nyckelsektioner i vår verksamhet. När utbyggnaden var färdig inträffade den beryktade fastighetskrisen i Sverige, vilket ledde till en devalvering av kronan. Detta ställde nya krav på möblerna, och som svar på marknadens behov lanserades lågprismöbeln Konto, som såldes i stora volymer till skolor, hemkontor och verkstadskontor med mera.
Kjell ansåg att nästa steg framåt var att integrera elbordens funktionalitet enligt principen "att verka utan att synas". Detta ledde till skapandet av designmöbeln Snitsa® år 1998. Snitsa® har blivit en branschledande möbel, känd för sin enkla montering och sina innovativa lösningar. Konceptets framgång inspirerade till lanseringen av en vidareutveckling, Snitsa XL, år 2002. Denna version hade ett kraftigare och mer strikt formspråk med en tydligt internationell prägel. Mellan dessa två utvecklingssteg uppstod återigen platsbrist, vilket ledde till att företaget påbörjade ytterligare en utbyggnad år 1999. Denna gång byggdes en ny monteringshall på 3000 m² och en utställningsyta på 1000 m². Samtidigt investerade SA Möbler i en ny kantbearbetningslinje och en genomloppsfanerpress, med en total kostnad på cirka 11 miljoner svenska kronor.
I sin strävan efter innovationer för offentlig miljö utvecklade företaget år 2003, tillsammans med arkitekt SIR Marie Påhlstam från Stockholm, runda och ovala förvaringsmöbler. Året därefter lanserades kontorsmöbelserien Index, designad av Pinc, People Incorporated, som en hyllning till det amerikanska 1950-talet. Under samma period inleddes det noggranna arbetet med att formulera företagets ledstjärnor i text, vilket resulterade i konceptet "Quality Office". Detta arbete, som ständigt utvecklas, sammanfattar Kjell i orden: "Quality Office är vår kunskap och erfarenhet, liksom vårt engagemang och vår innovationsvilja, vilket syns i varje möbel vi levererar, varje moment vi utför."
SA Möbler AB blev alltmer etablerat som leverantör av unika lösningar, särskilt till det privata näringslivet i Skandinavien. Ett exempel på detta är samarbetet med Love Arbén, som resulterade i Konstfacks senaste interiör samt vår möbelserie Artur.
Vi gläds åt att våra möbelserier har vuxit och utvecklats, samtidigt som nya serier har lanserats genom spännande samarbeten med framstående skandinaviska formgivare. Dessa samarbeten har gett oss hedersuppdrag från kunder som ICA, H&M, WHO, Björn Borg, MTVE, och Trä & Möbelindustriförbundet, bland andra. När företaget deltog på Möbelmässan i Milano 2007 och presenterade sina produkter för den internationella marknaden, möttes vi av mycket positiv respons. Svensk design och produktion står sig väl i den internationella konkurrensen.
En globaliserad värld ligger nu framför SA Möbler och våra produkter, men vi kommer aldrig att glömma våra hemmamarknader. Det är verkligen en fascinerande resa som har tagit oss hit, något som Emanuel knappast kunde ha förutspått när han i slutet av 1800-talet började sälja sina möbler på marknader i Skövde och Skara.
Kjell Hammar föddes på gården Assarby strax utanför Tibro, där hans far Göran kombinerade lantbruk med ett mångårigt uppdrag som fullmäktigeordförande i kommunen. Redan som ung engagerades Kjell, tillsammans med sina syskon, i lantbrukets olika sysslor, och han älskade att köra traktorerna. Hans intresse för motorer stannade dock inte vid traktorer; på fritiden skruvade han gärna med mopeder och motorcyklar och syntes ofta köra omkring på olika hemmabyggen. Det var dock en bil som blev valet när han en kväll i sällskap med goda vänner begav sig till Hjo för att njuta av helgen. Till sin stora glädje mötte han där, kanske av en planerad slump, sin framtida hustru Birgitta.
Efter att ha fullgjort sin militärtjänstgöring i Karlsborg, bestämde sig Kjell för att studera vidare vid Göteborgs Universitet, där han fokuserade på ekonomifrågor. Tyvärr drabbades han av sjukdom en tid, vilket satte karriären på paus, men han använde tiden till hemmastudier inom IT. Så snart han var återställd sökte han sig vidare och började arbeta som bilhandlare på orten, ett arbete han trivdes med och som hjälpte honom att bygga ett starkt nätverk av kontakter i regionen.
En tid senare, strax före jul, när Kjell var ute och handlade julklappar, tog hans karriär en ny vändning. Han stötte på en av de större företagarna i trakten som frågade om Kjell kunde följa med till hans företag och titta på en nyinköpt ”sådan däringa dator”, eftersom han hört att Kjell hade studerat IT. De åkte dit, och Kjell kunde snabbt konstatera att han visst kunde få igång datorn, men bara om han blev anställd. På den tiden levererades datorer helt utan programvara. Så, istället för att komma hem med julklappar, kom han hem med en ny tjänst som datachef. Han avancerade snabbt inom företaget och blev snart både marknadschef och vice VD.
Det var dock under en fikarast en fredag 1982 som Kjell fick höra om ett litet snickeri som var till salu. Han bokade genast en visning samma kväll. Företaget hette SA Möbler AB, och efter flera samtal med banker och andra intressenter blev Kjell egenföretagare och tog över verksamheten.
Kjell har alltid varit skicklig på att balansera arbetsliv och privatliv. Under åren köpte han och Birgitta ett charmigt funkishus nära företaget, som de renoverade. Huset blev en trivsam plats för deras tre söner – Mathias, Niklas och PerOla – att växa upp i. Kjell delade sin passion för motorcross med barnen, och de körde tillsammans under många år. I takt med att bolaget gynnades av Kjells uppfinningsrikedom, exempelvis de elektriskt höj- och sänkbara borden, fortsatte företaget att utvecklas. I slutet av 80-talet köpte familjen en större villa på Granelundsgatan, vilket också gav möjligheten att bjuda hem besökare. Till Kjells stora glädje blev han några år senare utnämnd till årets företagare på orten, en utmärkelse som han tog emot med stor tacksamhet.
När SA Möbler AB började etablera sig starkt på marknaden i början av 2000-talet firade Kjell och Birgitta tillsammans med familj, medarbetare, leverantörer, kunder, släkt, vänner och bekanta Kjells 25 år som egenföretagare med en stor fest på företagets utställning. Under firandet förärades han av familjen med en symbolisk veteranmotorcykel, som ett erkännande för hans hårda arbete och som en uppmuntran inför framtiden. Samtidigt förverkligade Kjell och Birgitta sin dröm om att bygga ett egenritat hus i centrala Tibro.
Även om golfklubborna finns till hands, trivs Kjell allra bäst på firman. Han tar sig med stor glädje an de utmaningar som väntar när företaget nu expanderar på den internationella marknaden. Med ett produktsortiment och tjänster som ofta har sitt ursprung i hans egen kreativitet och med en värdegrund rotad i den lokala myllan, är han mer redo än någonsin att leda företaget in i framtiden tillsammans med familj och medarbetare. Som han själv brukar säga, ”Tillsammans är vi oslagbara.”